miercuri, 15 mai 2013

Iron Man 3 - mai putin fier, mai mult om

Dupa trailer, SPOILER ALERT!


Pot spune ca este un film foarte educativ si moralizator pentru ca ne arata cum Tony Stark isi creaza proprii dusmani dar si cum intelege faptul ca actiunile sale au consecinte. Una dintre consecinte este un atac asupra vilei sale de pe coasta iar scena aceasta mi se pare cea mai memorabila din tot filmul si cred ca este definitorie pentru caracterul lui Tony si il umanizeaza mai mult decat atacurile de panica introduse in scenariu.
Intai sa ne aducem aminte de aroganta sa din primul Iron Man, de cum a tinut ascunsa problema pusa sanatatii sale de paladium in al doilea film si mai ales descrierea facuta de Captain America:


Steve Rogers: Big man in a suit of armour. Take that off, what are you?
Tony Stark: Genius, billionaire, playboy, philanthropist.
Steve Rogers: I know guys with none of that worth ten of you. I've seen the footage. The only thing you really fight for is yourself. You're not the guy to make the sacrifice play, to lay down on a wire and let the other guy crawl over you.

Vila sa este atacata cu rachete lansate de pe elicoptere, exploziile ii sufla pe toti cei prezenti prin vila iar Tony ii ordona armurii MK42... sa o imbrace pe Pepper Potts, ca sa o protejeze. Am ramas interzis pentru ca este o alegere incredibila, semnifica o schimba majora in personalitatea si prioritatile lui! Sa isi salveze iubita este perfect normal, pentru ca asta fac super eroii. Dar sa isi calce pe ego-ul sau imens, pe aroganta si complexul de Dumnezeu care l-au facut sa isi codeze toate armurile astfel incat doar el sa le poata purta este mind blowing. Faptul ca nu isi pune armura pe el ca sa o salveze personal imi arata cat de mult s-au schimbat prioritatile Omului de Otel, cum a trecut peste egoismul, narcisismul sau si dorinta de a fi in centrul atentiei si ca acum pune dorintele si ceea ce este bine pentru persoana iubita pe primul plan.

Pentru mine a fost o scena superba, plina de semnificatii dincolo de evidenta faptelor care sar in ochi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu